Як варити рис, щоб він був розсипчастим та смачним

131 0
1 хвилина на прочитання

Нижче покрокова інструкція, як варити рис, щоб він вийшов ідеально розсипчастим і дуже смачним!

Спочатку рис потрібно промити. Це можна зробити в каструлі або в друшляку з дрібними отворами під проточною водою.

- Якщо миєте в каструлі, то бажано змінити воду щонайменше 5 разів – промивайте до того моменту, щоб вода стала прозорою.

- Якщо в друшляку – 2-4 хвилини під проточною водою.

Час промивання залежатиме від кількості рису та його сорту.

Як варити рис у каструлі

1. Налийте воду у каструлю. Обсяг залежатиме від кількості та сорту рису. Рис і воду відміряти однією і тією ж ємністю (склянка, чашка, банка...)

Ось середні пропорції:

  • круглий - 1: 2,5-3 (вода: рис)
  • довгі зерна - 1: 1,5-2
  • середні зерна - 1: 2-2,5
  • пропарений - 1: 2
  • коричневий - 1: 2,5-3
  • дикий - 1: 3, 5

2. Посоліть воду по смаку, доведіть до кипіння і потім висипайте рис. Помішайте один раз, і як тільки вода з рисом закипить - прикрийте кришкою і далі варіть до готовності вже на маленькому вогні, час залежатиме від сорту рису:

  • білий – близько 20 хвилин
  • коричневий – близько 40 хвилин
  • пропарений – близько 30 хвилин
  • дикий – 40-60 хвилин

Рис відправляємо обов'язково тільки в киплячу воду, мішати не більше одного разу, щоб він не почав кришитися.

Коли рис буде готовий, злийте зайву воду (якщо вона залишилася) і якщо не поспішайте, то дайте рису постояти 10-15 хвилин з накритою кришкою.

Порада: за 3-5 хвилин до закінчення варіння, пробуйте рис на готовність, так як він може бути готовим трохи раніше.

Лайфхак: можна варити у великій кількості води, але тоді потрібно періодично пробувати рис і як тільки він буде готовий, то відразу зливайте воду (прикривши кришкою або через друшляк). Варимо на середньому вогні.

Як варити рис у сковороді

Сковороду краще взяти з великим діаметром та високими бортиками. Повний процес і кількість води така сама, як і при варінні в каструлі (дивіться вище).

Рис кидати в киплячу воду або можна залити окропом із чайника.

Лайфхак: перед варінням, промитий рис можна ще обсмажити на невеликій кількості рослинної олії – тоді він точно буде розсипчастим.

Ось і готовий ваш ідеально розсипчастий та смачний рис!

Як варити рис, щоб він був розсипчастим та смачним
4.1/5
28
Коментарі (0)

Схожі статті