Нижче покрокова інструкція, як варити рис, щоб він вийшов ідеально розсипчастим і дуже смачним!
Спочатку рис потрібно промити. Це можна зробити в каструлі або в друшляку з дрібними отворами під проточною водою.
- Якщо миєте в каструлі, то бажано змінити воду щонайменше 5 разів – промивайте до того моменту, щоб вода стала прозорою.
- Якщо в друшляку – 2-4 хвилини під проточною водою.
Час промивання залежатиме від кількості рису та його сорту.
Як варити рис у каструлі
1. Налийте воду у каструлю. Обсяг залежатиме від кількості та сорту рису. Рис і воду відміряти однією і тією ж ємністю (склянка, чашка, банка...)
Ось середні пропорції:
- круглий - 1: 2,5-3 (вода: рис)
- довгі зерна - 1: 1,5-2
- середні зерна - 1: 2-2,5
- пропарений - 1: 2
- коричневий - 1: 2,5-3
- дикий - 1: 3, 5
2. Посоліть воду по смаку, доведіть до кипіння і потім висипайте рис. Помішайте один раз, і як тільки вода з рисом закипить - прикрийте кришкою і далі варіть до готовності вже на маленькому вогні, час залежатиме від сорту рису:
- білий – близько 20 хвилин
- коричневий – близько 40 хвилин
- пропарений – близько 30 хвилин
- дикий – 40-60 хвилин
Рис відправляємо обов'язково тільки в киплячу воду, мішати не більше одного разу, щоб він не почав кришитися.
Коли рис буде готовий, злийте зайву воду (якщо вона залишилася) і якщо не поспішайте, то дайте рису постояти 10-15 хвилин з накритою кришкою.
Порада: за 3-5 хвилин до закінчення варіння, пробуйте рис на готовність, так як він може бути готовим трохи раніше.
Лайфхак: можна варити у великій кількості води, але тоді потрібно періодично пробувати рис і як тільки він буде готовий, то відразу зливайте воду (прикривши кришкою або через друшляк). Варимо на середньому вогні.
Як варити рис у сковороді
Сковороду краще взяти з великим діаметром та високими бортиками. Повний процес і кількість води така сама, як і при варінні в каструлі (дивіться вище).
Рис кидати в киплячу воду або можна залити окропом із чайника.
Лайфхак: перед варінням, промитий рис можна ще обсмажити на невеликій кількості рослинної олії – тоді він точно буде розсипчастим.
Ось і готовий ваш ідеально розсипчастий та смачний рис!